15 Kasım 2011 Salı

Espresso Cupcake

Günümüzde Strabucks, Cafe Nero, Kahve Dünyası derken decaf, skim, karamel, frappucino vs. şeklinde insanların bir anlamda kendilerini tanımladıkları bir düzine kahve çeşidiyle karşı karşıyayız. Aslında bu markalar yokken eskilerde Ortadoğu'da tat vermesi amacıyla kahvelere hindistancevizi, tarçın, limon veya portakal kabuğu konurmuş. Şahsen ben kahvemi karamel eklemeden içemem ama aslında kahvenin gerçek tadı hiçbir madde katmadan saf çekirdeğinin lezzetini almakta saklı. Tabii önce kahvenin sertliğine alışmak gerekli. Espresso ise en sert kahve çeşitlerinden.  

Espresso koyu kavrulmuş, Türk Kahvesi kadar olmasa da, ince çekilmiş ve Espresso makinesinin kahve haznesinde sıkıştırılmış kahveden geçirilen basınçlı 30 ml'lik sıcak suyun yaklaşık 20 saniye boyunca bardağa boşalması ile hazırlanan İtalya'ya özgü bir kahve türüdür. 

Espresso fincanlarında, 30 ml'lik kahve, fincanın 3/4'ünden biraz daha azını oluşturur. Bu ölçüye solo adı verilir. Dilendiğinde ise, normal fincanın iki katı büyüklüğünde bir fincana iki kez kahve dolumu yapılabilir, bu ölçü ise doppio olarak adlandırılır.

Her kahvenin yanında olduğu gibi Espresso'nun da yanında çikolata ve kek iyi gider. O halde Espresso Cupcake ile ikisini birlikte bulalim.

18 adet Cupcake elde edilir.

Kek için

192 gr un
1,5 çay kaşığı kabartma tozu
Bir tutam tuz
32 gr şeker
60 ml espresso kahve (içilecek şekilde hazırlanmış)
2 yumurta
113 gr tereyağ

Üst kreması için

226 gr tereyağ
384 gr şeker
1 yemek kaşığı kahve çekirdeği
2 çay kaşığı sıcak kahve
1 çay kaşığı vanilya

Fırını 175 C'ye ısıtın. 18 adet cupcake pişirme kağıdını tepsiye dizin. Un, kabartma tozu ve tuzu bir kasede karıştırın. Başka bir kapta şeker, yumurta ve tereyağ rengi açılıp kremamsı kıvama gelene kadar çırpılır. Karışıma un karışımı ve kahve eklenir. Pişirme kaplarına yerleştirilir ve 15 dakika kadar pişirilir. 

Üzeri için, tereyağ ve şekeri yumuşak ve kremamsı olana kadar çırpın. Kahve çekirdeklerini sıcak kahveye ekleyin ve karıştırın. Tereyağ karışımına ekleyin ve vanilyayı katın. Karışımı ılık cupcake'lerin üzerine spatula yardımıyla yayın.

Afiyet Olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder